SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Västerås Konståkningsklubb
Konståkning

Riklinjer för tävling och nytt testystem från 2023-09-01 (Tävlingsåkare)
2023-09-08 10:14

Testsystemet görs om, reduceras och byts till stor del ut mot träningsguide.

 

Träningsguiden kommer att vara ett stöd i träningsverksamheten för åkarens utveckling.

 

Centrala underlag i arbetet med test och tävling för barn och ungdomar är Barnens spelregler och Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

 

Läs mer om arbetet på SKFs hemsida. 

 

Från och med 1 september 2023 gäller ett nytt tesystem, där tester i första hand kan genomföras på tävlingar. Läs mer på SKFs hemsida.

 

För de nationella tävlingskategorierna kommer (nya) testsystemet fungera som kriterium. Säsongen 2023-2024 används testsystemet även för A-tävlingar.

 

För stjärn- och klubbtävling bedömer tränaren vilken nivå åkaren är redo för. 

Riktlinjer för tävling ska fungera som vägvisare för val av tävlingsklass. 

 

***

 

Test på tävling – huvudsakligt förfarande under tävlingssäsong:

Test genomförs genom deltagande i tävling där testelement för respektive nivå ska utföras. Teknisk panel och domarpanel identifierar element och svårighetsnivå respektive bedömer GOE och programkomponenter. Endast föreningen kan ansöka om godkännande av test till IndTA.

 

Två protokoll kan användas men i de fall tester delas upp på flera resultat ska alla delar vara godkända under en och samma tävlingssäsong. Svenska Konståkningsförbundets tävlingssäsong: 1 juli – 30 juni.

 

Åkaren behöver inte genomföra samtliga tester från första nivån utan kan gå in på den nivå som åkaren är redo för.

 

Åkaren kan genomföra test för annan nivå än den åkaren tävlar i, t.ex. åkare som tävlar ungdomsklass kan genomföra juniortestet.

 

Tester genomföras på samtliga tävlingar som genomförs med ISU Judging System nationellt eller internationellt (inklusive inter club). Åkaren måste kunna verifiera judges scores med länk till aktuell/-a tävling/-ar.

 

Samtliga tester har en giltighetstid på två år från det datumet som testet genomfördes. Om åkare under tvåårsperioden har godkänt resultat på en testnivå startar perioden om från det tillfället under förutsättning att testet anmäls till omregistrering.

 

Testregler from 2023-09-01 (för aktuell version besök alltid www.skatesweden.se

 

Riktlinjer för tävling 2023-2024

I tävlingsreglerna finns samtliga färdigheter för tävlingskategorierna (för aktuell version besök alltid www.skatesweden.se).

 

Riktlinjerna ersätter stora delar av testsystemet och ska fungera som ett stöd för tränarna att bedöma val av tävlingsklass (stjärn- och klubbtävling). De färdigheter som åkaren ska behärska i respektive tävlingskategori bedöms av tränaren över tid. 

 

Vad menas med att åkaren ska ”behärska” ett element?

När åkaren kan utföra ett element 4 av 5 gånger med god kvalitet behärskar åkaren elementet.

 

Vad menas med ”helhetsbedömning av färdigheter”? 

 • Åkaren kan ha någon svaghet i något element, men tränaren bedömer att helheten är tillräcklig för nivån. 
 • Åkaren är förberedd för nivån på fler plan än det tekniska, dvs mognad, förståelse och medvetenhet om tävlingssituationen
 • Tränaren gör en helhetsbedömning av åkarens färdigheter över tid. Åkaren behöver alltså inte visa upp alla sina färdigheter under ett träningstillfälle utan tränaren kan bedöma och checka av under tid. 

 

Deltagande i klubbtävlingar och stjärntävlingar
Utanför testsystemet görs ingen nationell registrering av vilken nivå tränaren bedömer åkaren vara redo för. Tränaren gör den bedömningen från tävling till tävling och anmäler åkaren till den tävlingsklass som tränaren bedömer åkaren vara redo för. Alltså sker inte någon testregistrering för stjärntävlingar och klubbtävlingar, tränaren bedömer färdigheter över tid och från tävling till tävling. 

 

Säsongen 2023-2024 är ett övergångsår där det finns testkriterier för A-tävlingar och Ungdom 13. Från säsongen 2024/2025 kommer A-tävlingar inte finnas kvar och inga testkrav kommer vara aktuella för Ungdom 13.

 

Sammanfattning

 • Nytt testystem från 2023-09-01: Genomförande på tävling (eller enskilda test-tillfällen). Avklarat test gäller i två år från genomförandet.
 • Riktlinjer för tävling (tävlingskategorier) används som ett stöd för tränare att tillsammans med sina åkare avgöra vilken tävlingsklass åkaren är redo för.
 • Tränarna checkar av kunskaperna över tid. Inga testtillfällen utanför testsystemet genomförs. 
 • Stjärn- och klubbtävling: Tränaren bedömer vilken kategori åkaren är redo för.
 • A-tävlingar 2023-2024: Genomförande av test på tävling eller enskilt test-tillfälle.
  A-tävlingar kommer inte finnas kvar från och med säsongen 2024-2025. 
 • Nationella serier: Genomförande av test på tävling eller enskilt test-tillfälle.

 

Vid frågor ta alltid kontakt med din närmaste tränare!

 

Hälsningar, Tränarteamet IFK Västerås Konståkningsklubb

 
Allmänhetens åkning